معاون پژوهش مدرسه حکمرانی شهید بهشتی: گام اول انقلاب در همایش ملی حکمرانی نقد و بررسی می‌شود
16 مهر 1398

«غلامرضا سلیمی» معاون پژوهشی مدرسه حکمرانی شهید بهشتی دانشگاه عالی دفاع ملی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی دفاع‌پرس، درباره فعالیت‌های پژوهشی که برای اولین همایش ملی حکمرانی پیش‌بینی شده است، اظهار داشت: «همایش ملی حکمرانی یک رویداد پژوهشی، گفتمان‌سازی و جریان‌سازی است، بدین‌صورت که این همایش محفلی برای صاحب‌قلمان، صاحب‌نظران و صاحبان اندیشه و دانش‌پژوهانی است که پیرامون موضوع همایش در یک روز خاص گرد هم می‌آیند و آثار خود را ارائه کرده و درباره آن با هم چالش و بحث می‌کنند.» وی با اشاره به اینکه در این همایش تبادل نظر و آراء صورت می‌گیرد، افزود: «پژوهش به نوعی می‌تواند آغازی برای شبکه‌سازی و گفتمان‌سازی در موضوعی که قرار است پیرامون آن بحثی صورت گیرد، باشد.»

دکتر سلیمی ادامه داد: «کلان‌پروژه‌ای در گذشته در دانشگاه عالی دفاع ملی تحت عنوان «نظام حکومتی الگو» انجام شده است که در سال ۹۱ پس از تایید و تصویب رهبر معظم انقلاب اسلامی، به این دانشگاه ابلاغ شد؛ بر اساس این پروژه، می‌بایست تجربیات نظام در حوزه‌های مختلف حکومتی مستندسازی و نظریه‌مند شود تا بتواند به عنوان الگویی برای حکمرانان در مراحل بعدی قرار گیرد.» وی با بیان اینکه می‌خواهیم فعالیت‌های پژوهشی که در موضوع مورد اشاره انجام شده است را در این همایش به بحث و گفت‌وگو گذاشته و ارزیابی کنیم، اضافه کرد: «در این همایش به نوعی می‌خواهیم کار‌های پژوهشی که در «نظام حکومتی الگو» صورت گرفته است را توسعه دهیم تا مطالب آن به‌روز شود؛ البته این کار با رویکرد حکمرانی انجام می‌شود.»

معاون پژوهشی مدرسه حکمرانی شهید بهشتی تصریح کرد: «حکمرانی در ابعاد مختلف می‌تواند معنا و مفهوم پیدا کند؛ یعنی شما می‌توانید حمکرانی آب، فضای مجازی، قانون و قضا، ورزش، فرهنگ، دانش و... را هم داشته باشید. همه این‌ها، مقولات جدیدی هستند که شاید برای خیلی‌ها دارای جذابیت باشد.» وی در ادامه بیان کرد: «البته نکته‌ای در اینجا وجود دارد و آن اینکه به این موارد در گذشته از زاویه دید مدیریتی نگاه می‌شد، اما حکمرانی سطح بالاتری را بحث می‌کند؛ حکمران جهت‌دهی، هدایت، راهبری و سیاست‌گذاری می‌کند؛ به عبارت دیگر حکمران چارچوبی را طراحی می‌کند تا مدیران در قالب این چارچوب با یکدیگر همکاری داشته باشند.»

دکتر سلیمی همچنین عنوان کرد: «ما از زاویه دید حکمرانی به موضوعات نگاه می‌کنیم و این نگاه با دید مدیریتی به موضوعات تفاوت دارد؛ زیرا حکمرانی یک امر بین رشته‌ای است که با مقوله قدرت ارتباط پیدا می‌کند؛ در واقع حکمران مانند هیات امنایی است که برای مجموعه‌ای سیاست‌گذاری می‌کند، اما مدیران مانند کسانی هستند که در قالب قاعده‌های تعیین شده توسط حکمرانان، به هماهنگی امور می‌پردازند.» وی تأکید کرد: «حکمران بیشتر با مقوله تعیین هدف و اثربخشی ارتباط پیدا می‌کند، حال آن که مدیر با مقوله کارایی ارتباط دارد یعنی وقتی هدفی تعیین شد، مدیر بررسی می‌کند که چگونه به هدف تعیین شده با کیفیت بیشتر و هزینه و زمان کمتر دست یابد؛ پس طراحی هدف و اثربخشیِ آن، از وظایف حکمران است؛ به عنوان مثال در فوتبال، فیفا نقش حکمران و مربیان نقش مدیران را دارند.»

معاون پژوهشی مدرسه حکمرانی شهید بهشتی گفت: «برخی کار‌های پژوهشی که برای این کنفرانس پیش‌بینی شده، ارائه مقاله و پژوهش و بحث درباره آن‌ها، سخنرانی پیرامون حکمرانی، برگزاری نمایشگاهی از کتاب‌ها، رساله‌ها و پژوهش‌هایی که در خصوص حکمرانی صورت گرفته و نیز شبکه‌سازی به منظور تداوم ارتباط، است.» وی تأکید کرد: «در این همایش، حکمرانی را در گام اول انقلاب در حوزه‌های مختلف نقد و بررسی می‌کنیم تا بدانیم گام دوم را چگونه به صورت متعالی حرکت کنیم؛ بر این اساس، شعار همایش «حکمرانی متعالی؛ گام دوم انقلاب اسلامی، چالش‌ها و راهبردها» تعیین شده است.»

دکتر سلیمی سپس بحث پیرامون حکمرانی متعالی اسلامی و بررسی آموزش حکمرانی در سایر مدارس حکمرانی را ازجمله محور‌های همایش عنوان کرد و گفت: «هرچند حکمرانی موضوع جدیدی در ایران است، اما با این حال مقالات جدید و خوبی به ما رسیده است؛ به نحوی که تاکنون حدود ۱۰۰ مقاله دریافت کردیم، ۲۰ پنل خواهیم داشت و چند کتاب نیز رونمایی خواهد شد؛ البته چون علاقه‌مندان برای شرکت در این همایش تا ۱۰ آبان فرصت دارند که مقالات خود را به دبیرخانه همایش ارسال کنند، هنوز بررسی نهایی آثار دریافتی صورت نگرفته است.» وی با اشاره به اینکه بحث‌هایی که در این همایش ارائه می‌شود به صورت کتاب و لوح فشرده مورد استفاده حکمرانان، جامعه علمی و نخبگان قرار می‌گیرد، اظهار داشت: «در این همایش هدف فقط صرف ارایئه مقالات آکادمی نخواهد بود، بلکه می‌خواهیم مصادیقی را بحث کنیم که با مسایل روز جامعه مرتبط باشند و بتواند نیاز‌های واقعی حکومت را رفع کند تا حکمران، گام دوم انقلاب را با دید بازتر و با بصیرت بیشتر طی کند.»

لینک خبر